samenstelling RGB en CMYK kleurmodel

Wat zijn RGB en CMYK?

Bij het ontwerpen van huisstijl of een website gebruik je kleur. Kleuren kiezen kan een lastige klus zijn als er nog geen huisstijl vastgesteld is. Ik neem dan ook graag de tijd om daar samen met de klant uitvoerig bij stil te staan. De belangrijkste vraag die ik je vooraf stel is: “Waar ga je de huisstijl allemaal op toepassen?”

Verschillend materiaal gebruik vraagt om de juist gekozen kleur. Met betrekking tot kleur heb je verschillende kleurmodellen. Alle kleurmodellen hebben niet altijd overeenkomstige kleuren. Houdt bij het kiezen van kleuren dan ook rekening waar je het allemaal op gaat gebruiken; drukwerk, website, textieldruk belettering op je raam of auto…etc.

Wanneer je met kleur aan de slag gaat zijn de belangrijkste kleurmodellen:

  • RGB 
  • CMYK 
  • Pantone

RGB

RGB vindt zijn toepassing in digitale schermen zoals televisie en computermonitors. RGB staat voor rood, groen en blauw. Met deze kleurencombinatie kun je behalve zwart ook hele felle kleuren creëren doordat het uitgangspunt licht is. Denk hierbij aan een computerscherm. Een uitgeschakeld beeldscherm is zwart (kleurloos) door middel van toegevoegd licht ontstaan de kleuren. Wanneer Rood, Groen en Blauw samenvallen ontstaat wit. RGB wordt weergegeven met een bepaalde kleurcodering. De hoeveelheid Rood, Groen en Blauw die nodig is om de mengkleur te verkrijgen, wordt uitgedrukt in een getal tussen 0 en 255. RGB kleuren worden voor websites omgezet in het hexadecimaal stelsel. Hexadecimaal betekent 16-tallig. Hierbij wordt niet zoals gebruikelijk, met negen cijfers gewerkt, maar met zestien tekens. De cijfers 0 t/m 9 zijn daarom uitgebreid met A t/m F. Dan staat A voor tien en F voor vijftien. Handig om te weten is dat #000000 zwart is en #FFFFFF is de code voor wit.

CMYK

Het CMYK kleurmodel staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart) en vindt zijn toepassing in print- en drukwerk. De kleuren in gedrukte of geprinte media worden altijd opgebouwd uit deze vier kleuren. Door de kleuren cyaan, magenta en geel te mengen ontstaat geen zwart, hooguit donkerbruin, daarom is de kleur zwart (K) toegevoegd. Door deze vier kleuren in verschillende doseringen met elkaar te combineren kunnen alle kleuren in het CMYK-spectrum worden nagebootst. De kleurcodering voor CMYK wordt weergegeven door het dekkingspercentage van de vier inkten die nodig zijn om die kleur te verkrijgen.

PMS

Naast RGB en CMYK kleuren zijn er ook PMS-kleuren. Er zijn ruim 1100 kleuren gedefinieerd door het bedrijf Pantone, die elk hun unieke nummer hebben. Met deze unieke nummers wordt gegarandeerd dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is. Pantone kleuren kunnen niet goed nagemaakt worden met CMYK omdat Pantone kleuren alleen worden gemaakt door 15 basis pigmenten inclusief zwart en wit. Door bepaalde hoeveelheden van één pigment te mengen met een bepaalde hoeveelheid van één andere pigment ontstaat er één kleur van alle Pantone kleuren. 

Kortom het verschil tussen RGB, CMYK en Pantone is de toepassing waarvoor het gebruikt wordt. In digitale media gebruikt men RGB om tot een kleur te komen en in gedrukte media gebruikt men het CMYK kleurmodel om tot een kleur te komen. 

RGB en CMYK kleurmodel
Samenstelling van het RGB en CMYK kleurmodel.
RGB kleurenCMYK Kleuren
RGB-kleuren worden gemaakt met lichtCMYK-kleuren worden gemaakt met kleurpigmenten
RGB kleur wordt gemaakt uit drie kleuren licht CMYK kleur wordt opgebouwd uit vier kleuren pigmenten
RGB zie je op beeldschermenCMYK wordt gebruikt op papier of ander drukwerk
met RGB maak je maximaal 16.777.216 verschillende kleurenvoor CMYK is het precieze aantal niet uit te rekenen
RBG werkt op basis van additieve kleurmenging CMYK werkt op basis van subtractieve kleurmenging
De belangrijkste verschillen tussen de RGB en CMYK kleurmodellen.

RGB omzetten naar CMYK

Wanneer je iets hebt ontworpen op de pc of laptop in de kleurcode RGB en je het wil laten afdrukken moet je de RGB waarde omzetten naar de CMYK code. Dat kan met de software die ik gebruik. Maar ook online zijn er verschillende conversie tools beschikbaar. Ik adviseer hiervoor www.colorbook.io of Adobe Color.

Maar…..! Het resultaat op je scherm is nooit hetzelfde als op druk en dan krijg je de kleuren die het dichts bij elkaar liggen uit beide kleurmodellen. Wanneer jij je print -of drukwerk goed bekijkt kun je daarom toch nog minimale verschillen in de kleur zien. Ook de verschillende eigenschappen van diverse papiersoorten kunnen kleuren er net even iets anders uit komen te zien Ik adviseer dan ook om eerst altijd om een proefdruk te vragen.

Keuze CMYK kleuren

Met een CMYK kleurenwaaier op je beeldscherm kun je eigenlijk niets. De weergave van de kleuren hangen namelijk zo sterk samen met de kwaliteit van je beeldscherm dat dat een verkeerd beeld geeft. Het beste hiervoor is een ouderwetse kleurenwaaier. Dat maakt het kiezen vaak een stuk gemakkelijker.

Wanneer je er niet uit komt bij het kiezen van de juiste kleuren neem dan even contact met mij op!